Hírlevél - 2019 október

Hírlevél / 4. évfolyam 2. szám / 2019. október

 

Aktuális lapunk tartalmából:

 

  • Jövőre május 16-án lesz a BÖSZ Nap
  • A Reformáció napja
  • Feltárulnak a padlás titkai
  • Útravaló - Aradi András esperestől

 

Jövőre május 16-án lesz a BÖSZ Nap

 

A Bonyhádi Öregdiák Szövetség küldöttgyűlésének legutóbbi, október 29-ei ülésén döntés született a következő BÖSZ Nap időpontjáról: 2020. május 16-án, szombaton 10:00 órától rendezik meg a találkozót, ahol a hagyományoknak megfelelően átadják a Szövetség díjait és köszöntik azokat, akik erre a napra szervezik osztály- és évfolyam-találkozójukat. S bár a díjazottak személyéről majd később döntenek, az eldőlt, hogy kinek a plakettjével bővül a gimnázium előkertjében álló Emlékezés szobra. A rendezvény programjáról itt, a BÖSZ Hírlevélben adunk majd tájékoztatást.

Felhívjuk Kedves Olvasóink figyelmét, hogy osztálytalálkozók szervezése esetén segítséget nyújt Tormássi Éva küldött (+36/20/824-6979, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve a BÖSZ Nappal kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket eljuttathatják a vezetőséghez a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail elérhetőségen.

 

 

A Reformáció napja

 

A lutheri reformáció 502. évfordulója alkalmából, október 25-én a hagyományokhoz híven tudományos, ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt a bonyhádi gimnázium diákjai. Az előadók sorában, idén már negyedik alkalommal lehettek jelen a Bonyhádi Öregdiák Szövetség 2010 után érettségizett delegáltjai.

Meczker Péter már visszatérő előadónak számít, tavalyi reformáció-napi előadásáról a BÖSZ Hírlevél 3. évfolyamának 2. és 3. számában olvashattak. Péter ezúttal is úti élménybeszámolóval készült a gimnazisták számára, „A vizek, sajtok és klumpák hazája – avagy egy csipet Hollandia” címmel.

– Az előadásban számos érdekes látnivalóról esett szó, végigzongoráztuk a „Patkóváros” látványosságait, de a falusi Hollandiába, a virágföldekre és egy kis hagyományőrző szigetre is betekintettünk. Emellett néhány számunkra különlegesség kapcsán a helyiek életébe is bepillantottunk, amit az átlagturista nem lát. A diákság nagy érdeklődéssel figyelt, miután egy északi-tengeri naplementével megköszöntem a figyelmet, még záporoztak a kérdések. Nagy öröm volt számomra egykori szeretett gimnáziumomban előadni, legalább annyira, mint a sok érdeklődő tekintetet látni.

Gergely Benceszintén visszatérő volt, a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán hallgató öregdiákunkként ezúttal is komoly témával érkezett: „Digitális bölcsészet – a Nők Lapjától az Országos kompetenciamérésig” címmel tartott előadást.

– Azt, hogy miről szólt az előadás, úgy tudom a legjobban megragadni, hogy valahol félúton volt a motivációs, „hogyan éld túl az egyetemet” stílusú és a tudományos témájú előadások között. Értem ez alatt azt, hogy a fő téma az volt, hogy mennyi mindent lehet csinálni a bölcsészettudományok területén is, ha az ember konyít egy kicsit a matematikához. Beszéltünk arról, hogy hogyan lehet latin-amerikai történelmet kutatni hálózatelméleti módszerekkel, hogyan lehet az irodalmi stílusok váltakozását narratív számítógépes tartalomelemzéssel vizsgálni, illetve arról is, hogy hogyan kerül egy pszichológus az Oktatási Hivatal méréstannal foglalkozó matematikusai közé. A fő célom az volt, hogy mutassak egy jó alternatívát azoknak, akik még vívódnak a továbbtanulással kapcsolatban. Hiszen úgy gondolom, hogy nem mindenki kell mérnök vagy matematikus legyen, ha ért a matematikához, hanem igenis lehet értékes és érdekes kutatásokat csinálni a bölcsészettudományokban is.

Volár Gergő, Bence egykori osztálytársa szintén a Károli Gáspár Református Egyetemen hallgat, ő azonban Kommunikáció és Médiatudomány szakon. Egyetemi tapasztalatairól, némi pályaorientációval fűszerve mesélt a gimnazistáknak, „Büfészakról szakszerűen – Túlélésről az egyetemen innen és túl” címmel.

– Korábban a gimiben meglátogatott minket két egyetemista, öregdiák, akik emberközeli módon meséltek az egyetemről és mondták el a saját történetüket, hasonló élményt akartam én is nyújtani. Meséltem az érettségivel kapcsolatos tapasztalataimról, nyelvvizsgákról, felvételiről. Külön felhívtam a diákok figyelmét többször, hogy mindenképp menjenek és kérdezzenek és csinálják, ami érdekli őket. Esett szó még diákmunkáról és kollégiumokról is – röviden ennyi volt az előadás tartalma. Én jól éreztem magam, néhányan elég érdeklődők is voltak, szóval teljesen pozitív az élmény.

 

    

 

 

„A tévés kulisszák mögött” címmel a televíziózás rejtelmeiről számolt be Paplauer Tamás, akit az M5 Felsős című szórakoztató, ismeretterjesztő és oktató magazinműsorából is ismerhetnek. Ahogyan Raksányi Dániel „Fogd meg fizika” címmel látványos kísérleteket mutatott be a diákság számára, mindazt, ami kimarad(ha)t a fizika óráról. A velük készült interjúkat a BÖSZ Hírlevél novemberi számában olvashatják!

A Bonyhádi Öregdiák Szövetség vezetősége nevében ezúton is szeretném megköszönni előadóinknak, hogy vállalták a felkérést és előadásaik révén értékes tartalommal járultak hozzá a reformáció-napi rendezvényhez!                                                   Filó Tamás

 

Feltárulnak a padlás titkai

 

Padlás. Mennyi rejtély lakozik e szó mögött. Gyermekként sokszor felosontam családi házunk padlására, ahol többek között a nálam 11 évvel idősebb bátyám egykori gimis jegyzetfüzeteit is megtaláltam. És mivel egykori osztálytársai közül többet is ismertem, máris több szállal kötődtem a gimnáziumhoz, melynek később én is a diákja lettem.

Gimnazistaként valahogy eszembe sem jutott, hogy annak az épületnek is lehet padlása. Bár a galambok repkedése és rendszeres eltűnése az intézmény tetőzete körül gyanús lehetett volna, de azokban az években valahogy egész más dolgokon járt az eszem. Gondolom nem voltam ezzel egyedül…

Immár BÖSZ-küldöttként viszont felderíthettem a padlást. Izgalommal telve indultam el a folyosóról nyíló ajtó mögötti lépcsőn felfelé. Elgondolkodtató, az évtizedek során kik járhattak ide fel, kik koptathatták ezeket a lépcsőket, érintették a kovácsoltvas korlátot.

És hogy mit kerestem én magam odafent? Vállalkozó kedvű BÖSZ-küldött társaimmal – Erményi Enikővel, Tormássi Évával, Filó Tamással, ill. Hopp Norbert öregdiákkal – közösen nekiálltunk rendezni a tablókat. Az eredeti állapot, ami fogadott bennünket: évszámoktól függetlenül lerakott tablók, hol a polcokon, hol a földön, porosak, némelyik üvege már törött, és bizony néhányban már leesett egy-egy portré, kifakultak a nevek.

A legrégebbi felirata: „A bonyhádi ág. hitv. ev. főgimnázium 1909/10 évi, első VIII-ik osztálya.” Az igazgató Gyalog István volt, az osztályfőnök Kiszely Géza. Csak fiúk jártak az osztályba, a keresztnevek között olyan, ma már ritkaságnak számítók, mint Manfréd, Farkas, Boskó, Benő… Száztíz év telt el azóta… A tablón szereplőkre a családtagok, leszármazottak még bizonyára emlékeznek… Az első diáklányt az 1914-es tablón leltem, ő Heiszler Ilonka. A következőt az 1916-os tablón: Müller Böske. A csokornyakkendő ifiurak után az 1922-es tablón többen katonai zubbonyban láthatók… A velünk élő történelem padlása ez…

Szépen sorba raktuk a tablókat évszám szerint, letisztogattuk őket amennyire lehetett, és fotót készítettünk róluk. Ahogy haladtunk előre az időben, nagy örömünkre egyre több tablón találtunk már mi magunk is ismerősöket. A BÖSZ-vezetés tervei szerint hamarosan közzétesszük a tablókról készített fotókat, mert bizonyára örömet fog szerezni másoknak is, hogy megtalálják saját osztályuk tablóját, vagy rácsodálkozhatnak a régi rokonokra, ismerősökre fiatalkori fotójukon.

Kirchné Máté Réka

 

Útravaló

 

Gyógyulva és szabadon

Gyógyíts meg, Uram, akkor meggyógyulok, szabadíts meg, akkor megszabadulok. Jer 17,14

Minden október utolsó vasárnapja Bibliavasárnap. Ekkor figyelünk arra, hogy a reformáció vívmányaként mindenkinek megadatik, hogy Istennek a Szentírásban adott szavát saját anyanyelvén olvashatja. Mindez pedig azért jelentős, mert hitünk szerint Isten Igéje, az emberré lett Krisztus szava ad gyógyulást, szabadulást életünknek. Egykor a fiatal Jeremiás próféta imádkozott azért, hogy – bár sokszor ellenkezett, nem akarta kimondani Isten szavát – mégis az igazság (mint csontjaiba rekesztett tűz) kimondása, nyilvánvalóvá tétele hozzon gyógyulást, szabadulást népének és neki magának is. Aki ebben a világban meg akarja találni az „egész”-séges életet, amely nemcsak szennyező, „mű”-anyagoktól mentes, de a személyiségünket mérgező-megbetegítő bűntől, önzéstől mentes, annak szüksége van Isten Igéjére, mindennapi „fogyasztására”.

Aradi András esperes

 

 

Kiadó:BÖSZ,Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szerkesztő:Kirchné Máté Réka – tel.: 06-30/986-1967, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Érettségi találkozó szervezése esetén segít:Tormássi Éva – tel.: 06-20/824-6979, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

BÖSZ-tagdíj, ill. pártolói tagdíj befizethető a 11746036-20007872 számlaszámra. Az összeg egységesen minimum 2.000 Ft. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a befizetett évet, a befizető (leánykori) nevét, ill. az öregdiákok az érettségi évét is írják be.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keresés

Friss hírek